PROGRAM KONVOI BERMOTOR “SAVE FOR GAZA” PEMBINA 2013Kota Bharu, 6 Julai - Persatuan Belia Islam Nasional  (PEMBINA) cawangan Kelantan dengan kerjasama Politeknik Kota Bharu & Aman Palestin Kelantan telah menganjurkan Konvoi Bermotor “SAVE FOR GAZA”.

Perasmian dan pelancaran progam telah dilakukan oleh Pengarah Politeknik Kota Bharu, Tuan Haji Noor Azahan bin Othman. Konvoi ini berlepas dari Politeknik Kota Bharu, seterusnya ke Masjid Hadhari di Jerteh dan berakhir di Lata Tembakah dengan diiringi oleh Unit Traffik Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan dan juga Ibu Pejabat Daerah Jerteh, Terengganu.

Program ini melibatkan 53 buah motosikal yang disertai oleh 106 belia bertujuan mengubah persepsi masyarakat terhadap golongan belia bermotor. Hal ini kerana belia yang bermotor seringkali dianggap terlibat dengan masalah “Mat Rempit” sedangkan sebenarnya hanya segelintir sahaja golongan belia yang terlibat dengan masalah sosial seperti ini. Hal ini berkemungkinan berlaku kerana mereka tidak didedahkan dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah. Bak kata pepatah, “kerana nila setitik, rosak susu sebelanga” Dengan ini, PEMBINA mengambil inisiatif bagi menyediakan platform yang sihat untuk para belia beraktivisme di samping mengubah pandangan negatif masyarakat terhadap belia bermotor. Di samping itu, program ini juga bertujuan untuk mengumpul dana bagi rakyat Palestin.


Peserta Konvoi telah melakukan kutipan derma di sekitar bandar Pasir Puteh, Kelantan dan Jerteh, Terengganu. Hasil kutipan yang terkumpul sebanyak RM1443.70 akan disalurkan kepada rakyat palestin melalui Aman Palestin.


Ketua cawangan PEMBINA Kelantan, Mohammad Ridhuan bin Mohd. Ali berkata,  penganjuran konvoi bermotor secara tidak langsung meningkatkan kemahiran berkomunikasi dan keyakinan diri para belia apabila berhadapan dengan masyarakat umum. Selain itu, ia juga dapat memberi kesedaran kepada masyarakat berhubung keselamatan jalan raya.

Disediakan oleh:Wartawan Media PEMBINA Kelantan

1 ulasan:

bpk wijaya said...

JIKA ANDA BUTUH ANGKA GHOIB/JITU 2D.3D.4D YG DI JAMIN TEMBUS 100% DI PUTARANG SGP/HKG SILAHKAN SAJA ANDA TLP KY JAYA DI NOMOR 085-342-064-735 TRIMAH KASIH

Post a Comment